Nominera till fyllnadsval
Nomineringarna nu är öppen fram till 23/2 och kommer att avhandlas i samband med S-gruppmötet måndagen den 3/3.
Den du nominerar ska vara valbar, tillfrågad och ha accepterat, ska vara någon som enligt din bedömning är lämplig att inneha uppdraget och måste såklart dela våra grundvärderingar samt vara eller vilja bli medlem i partiet.
Av nomineringen ska framgå den nominerades namn samt bostadsort, den bör dessutom innehålla kontaktinformation så som mobilnummer och E-postadress.
Skicka in din nominering via vårt Google Formulär senast 23/2
För att komma till Formuläret KLICKA HÄR
Vid frågor maila socialdemokraternatorsas@gmail.com
eller kontakta sammankallande i valberedningen Ann-Britt Mårtensson 076-835 37 52, annbrittingrid@hotmail.com
Ledamot i Bildningsnämnden
Vår företrädare Björn Petersson lämnar sina uppdrag i Bildningsnämnden p.g.a. uppdrag i riksdagen.
Nuvarande ordinarie ledamot i nämnden och ersättare i arbetsutskottet Amanda Sadiki (S) föreslås överta uppdraget som vice ordförande.
Generellt om nämnder kan man säga att eftersom kommunstyrelsen inte kan sätta sig in i alla specifika frågor, finns det även nämnder för olika specialområden. Nämnderna svarar för uppgifter som enligt olika lagar ligger på kommunerna. Viktiga sådana lagar är socialtjänstlagen, skollagen, plan- och bygglagen och miljöbalken. Därtill kommer frivilliga uppgifter till exempel inom fritids- och kulturområdet. Det är kommunfullmäktige som beslutar om ansvarsfördelningen mellan nämnderna. Varje nämnd ansvarar sedan för att deras verksamhet bedrivs enligt de mål och riktlinjer och inom den budget som fullmäktige har bestämt.
För varje nämnd finns en förvaltning med kommunanställda tjänstemän, som förbereder ärenden, genomför politikernas beslut och bedriver all den verksamhet som finns inom nämndens ansvarsområde.
Barnen är vår framtid
När det kommer till Bildningsnämnden specifikt så ansvara nämnden för för förskoleverksamheten, barnomsorgen, grundskolan, obligatoriska särskolan, träningsskolan, gymnasieskolan, gymnasiärskolan inklusive det kommunala uppföljningsansvaret samt den kommunala fritidsgårdsverksamheten.
Bildningsnämnden ansvarar även för den kommunens uppgifter i kultur, biblioteks- och fritidsfrågor.
Är du intresserad av att bli ledamot i bildningsnämnden eller vill föreslå någon som du tycker vore lämplig så tveka inte att nominera till vår valberedning.
Revisor i kommunen
Vår företrädare Monica Anderberg har efter en tids sjukdom avlidit. Monica hade bland annat uppdrag som revisor i Torsås kommun.
Den kommunala revisionen är ett lokalt demokratiskt kontrollinstrument med uppdrag att granska den verksamhet som bedrivs i kommuner och regioner samt pröva ansvarstagandet. Den granskar på fullmäktiges uppdrag. Revisorerna är förtroendevalda och de biträds av sakkunniga yrkesrevisorer. Tillsammans prövar de om verksamheten är ändamålsenlig och effektiv, om styrningen är tillräcklig och om räkenskaperna är rättvisande.
Du kan läsa mer om kommunal revision på SKRs hemsida https://skr.se/skr/demokratiledningstyrning/kommunalrevision.383.html
Är du intresserad av att bli revisor eller vill föreslå någon som du tycker vore lämplig så tveka inte att nominera till vår valberedning.
Nämndeman i Kalmar Tingsrätt
Vår företrädare Monica Anderberg har efter en tids sjukdom avlidit. Monica hade bland annat uppdrag som nämndeman vid Kalmar Tingsrätt.
Uppdraget som nämndeman i Kalmar Tingsrätt öppnas upp för dig som medlem att nominera till.
Nämndemännens uppgift är att tillsammans med juristdomare avgöra mål och ärenden i domstol. De är förtroendevalda representanter för Sveriges befolkning och bidrar med insyn i domstolarna.
Som allmänhetens representanter fyller nämndemännen en viktiga roll för våra domstolars oberoende och självständighet. De kan övervaka att verksamheten vid domstolarna utövas under lagarna och att verksamheten är opåverkad av myndigheter, organisationer och enskilda.
En annan aspekt är nämndemän som det allmänna rättsmedvetandet. Att nämndemännen dels ska bidra med ett sunt förnuft och dels med ett ytterligare synsätt, som skiljer sig från det juridiska.
På dessa sätt är tanken att deras lekmannainflytandet ska bidra till att förtroendet för rättsväsendet bibehålls, och med det en legitimitet för domstolarnas avgöranden.
Även om uppdraget som nämndeman inte är ett politiskt uppdrag så väljs nämndemännen i kommun- och regionfullmäktige efter nominering av de politiska partierna.
Så är det för att säkerställa att nämndemännen utgör allmänhetens representanter i domstolarna. Kommun- och landstingsfullmäktige är lokala folkvalda församlingar som fungerar på samma sätt i hela landet. Det finns
en tydlig demokratisk förankring genom att medborgarna har tydligt inflytande över sammansättningen.
Hur många nämndemän som ska finnas i olika typer av förhandlingar varierar beroende på domstolsslag och mål- och ärendetyp och är reglerat i olika författningar.
Normalt tjänstgör exempelvis en juristdomare och tre nämndemän i förvaltningsrätt och vid brottmålsförhandling i tingsrätt medan det är tre juristdomare och två nämndemän i samma typ av förhandling i kammarrätt respektive hovrätt.
Hur många nämndemän som väljs ifrån Kalmar läns Regionfullmäktige respektive Torsås Kommunfullmäktige till de olika domstolarna avgörs av antalet medborgare. Det är för vår del ganska få, i dagsläget har vi en socialdemokratisk nämndeman från Torsås vid Kalmar Tingsrätt och ingen vid de övriga domstolarna vars område vi ingår i.
Som nämndeman bidrar du med folklig förankring i domstolarna
I September beslutar Torsås Kommunfullmäktige om nämndemän till Tingsrätten i Kalmar.
Som medlem har du möjlighet att nominera till Arbetarekommuns valberedning och påverka vilka kandidater S ska driva fram i Kommunfullmäktige.
Nämndemän regleras i Rättegångsbalken i kapitel 4 Om domare. Vem som kan väljas till nämndeman regleras i 6 §.
Valbar till nämndeman är varje svensk medborgare som inte är underårig, är i konkurstillstånd eller har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken. För att vara valbar till nämndeman i en tingsrätt krävs vidare att han eller hon är folkbokförd i kommunen eller den del av kommunen som hör till tingsrätten och i en hovrätt att han eller hon är folkbokförd i länet eller den del av länet som hör till hovrätten. Den som är lagfaren domare, anställd vid domstol, åklagare, polisman eller advokat eller någon annan som har till yrke att föra andras talan inför domstol får inte vara nämndeman.
Ingen får samtidigt vara nämndeman i en hovrätt och i en tingsrätt.
Till nämndeman får endast den utses som med hänsyn till omdömesförmåga, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget.
Den som har fyllt sextio år eller uppger något giltigt hinder är inte skyldig att ta emot uppdrag som nämndeman. Den som har avgått som nämndeman är inte skyldig att ta emot nytt uppdrag förrän efter fyra år.
Domstolen ska kontrollera behörigheten och, i fråga om laglydnad, lämpligheten hos den som har utsetts till nämndeman. Lag (2014:904).
Du kan läsa mer om uppdraget som nämndeman på sidan www.blinamndeman.se
Är du intresserad av att bli nämndeman eller vill föreslå någon som du tycker vore lämplig så tveka inte att nominera till vår valberedning.
Nominera!
Nomineringarna nu är öppen fram till 23/2 och kommer att avhandlas i samband med S-gruppmötet måndagen den 3/3.
Den du nominerar ska vara valbar, tillfrågad och ha accepterat, ska vara någon som enligt din bedömning är lämplig att inneha uppdraget och måste såklart dela våra grundvärderingar samt vara eller vilja bli medlem i partiet.
Av nomineringen ska framgå den nominerades namn samt bostadsort, den bör dessutom innehålla kontaktinformation så som mobilnummer och E-postadress.
Skicka in din nominering via vårt Google Formulär senast 23/2
För att komma till Formuläret KLICKA HÄR
Vid frågor maila socialdemokraternatorsas@gmail.com
eller kontakta sammankallande i valberedningen Ann-Britt Mårtensson 076-835 37 52, annbrittingrid@hotmail.com